İnsanlar olarak, diğer insanlarla bağlantı kurmak, bildiklerimizi aktarmak, fikirlerini değiştirmek ve duygularımızı ifade etmek için sözlü veya sözsüz iletişime güveniriz. İletişim kurma biçimimiz, birçok farklı faktörün etkisiyle oluşur. Ancak iletişimi belirleyen en büyük etken, muhtemelen büyüdüğümüz evde öğrendiğimiz ilişkilerdir.
İhtiyaçlarımızı ifade etme biçimimiz ya da ilgimizi, rahatsızlıklarımızı belirtirken sahip olduğumuz tavır, bu zamana kadar öğrendiklerimizle ve alışkanlıklarımızla bağlantılıdır. Bu yüzden bu konudaki değişiklikler zorlayıcı olabilir. Ancak bunun aynı zamanda özgürleştirici olacağını ve daha derin bir iletişim kurmamıza yardımcı olacağını biliyoruz.
İletişimde Problemler
Genellikle insanlar arasındaki en büyük iletişim problemi anlamak için değil, yanıt vermek için dinlemektir. Birbirini gerçekten anlamayan insanlar ne ortadaki problemleri çözebilir ne de hissettiklerini karşısındaki ile şeffaf bir şekilde paylaşabilir. İletişim, dinamik ve etkileşimli bir süreçtir. Dinlenmediğini fark eden biri, karşısındakinin onunla ve anlattıklarıyla ilgilenmediğini düşünecektir. Bu elbette iki insanın birbirinden uzaklaşmasına sebep olacaktır. Bu yüzden güçlü bir iletişim kurmanın en basit kuralı, daha çok dinlemek ve daha az konuşmaktır.
Sağlıklı İletişim Kurmak
Sağlıklı bir iletişimin bir başka temeli ise empati kurabilmektir. İnsanlar size bir şey anlattığında dikkati kendinize çekmek yerine onların duygularını anlamaya çalışın ve istenmediği sürece tavsiye vermekten kaçının. Örneğin, bir arkadaşınız işte kötü bir gün geçirdiğini söylediğinde onun hissettiklerini paylaşın. Sizin de benzer şeyler yaşamış olduğunuzu duymalarına gerek yok. Her insanın yaşadıkları bireysel ve biriciktir. Benzer şeyler yaşamak, her zaman duygusal olarak aynı şeyleri deneyimlemek anlamına gelmez. Karşılaştırma yapmak yerine onu dinleyin ve hissettiklerine odaklanın.
Çatışmayı kabul etmek de sağlıklı bir iletişimi sürdürmek için gereken bir beceridir. İki insanın bir konu hakkında her zaman aynı düşünmesi veya aynı şeyleri hissetmesi gerekmez. Bu gibi farklılıklar bazen insanın önemsiz hissetmesine veya küskünlük duymasına sebep olabilir. Bu iletişimi sürdürmek yerine içinde tutmak sonrasında çok daha büyük tartışmaların başlamasına sebep olacaktır. Bu yüzden kaçmak yerine iletişim kurmayı tercih etmek çok daha sağlıklıdır. Eğer çatışma hala çözülmüyorsa, farklı düşüncelere sahip olunduğunu kabul etmek ve bunu değiştirmemeye çalışmak yapılabilecek en iyi şey olabilir. Başlangıçta ne kadar zor olsa da bunu yapabilmeye başladığınızdan sonra çok daha özgür hissedeceğinizi biliyoruz.
Son olarak ise açık olmak sağlıklı bir iletişimin bir başka kuralıdır. Hissettiklerinizi, ihtiyaçlarınızı veya sorunlarınızı karşınızdakinin anlaması için açık bir şekilde ifade edin. Örneğin birinin bir konudaki tavrı sizi rahatsız ediyorsa bunu spesifik bir durum üzerinden anlatın. “Israrcı olmandan rahatsızım” demek yerine “Şu konudaki ısrarın beni rahatsız ediyor” demek karşınızdaki insanın sorunu gerçekten anlamasını kolaylaştıracaktır.
Tabii ki iletişim bu kadar kısa biçimde ifade edilemeyecek kadar derin ve geniş bir konudur fakat yukarıda bahsi geçen tavsiyeleri dikkate aldığınızda dahi çevrenizle olan iletişiminizdeki gelişimi net şekilde görebilirsiniz. 🙂
İletişim ile ilgili eğitimlere Bi’akıl uygulaması üzerinden göz atabilirsiniz.
[…] yazımız olan İletişim 0’dan1 ilginizi […]
[…] yazımızı beğendiysen İletişim 0’dan1e de göz atın!Kişisel gelişim eğitimleri için Bi’akıl uygulamasına göz […]