Online eğitim, günümüzde alternatif eğitim yollarından birisi haline gelmiştir. Yaşadığımız yıkıcı depremin ardından üniversitelerin uzaktan eğitim modeline geçmesi, online ders ilgili birtakım konuları tekrar gündeme getirdi.  

Geçtiğimiz yıllarda eğitimin online mecralara taşınması ile başlayan online eğitim trendi, eğitime dair birçok alışkanlığımızı ve hatta tabularımızı yıktı. Getirdiği avantajlarla beraber, birtakım dezavantajları da olan online eğitimle ilgili belki de en tartışmalı konu, eğitim esnasında odağımızın çabucak kaybolması. Elbette odağımızı korumak için bir şeyler yapmak mümkün. Online eğitimde odaklanmak için işimize yarayacak 5 ipucunu senin için derledik.

Ayrıca, ilgi alanından online eğitimler, online atölyeler ve online danışmanlıklar için Bi’akıl’a göz atabilirsin.

1. Online Ders Uygun Çalışma Ortamı 

Evet, online eğitimin en büyük faydalarından birisi de konfor alanı içerisinde eğitime erişmek. Fakat bu konfor alanı kimi zaman odaklanma sorunlarını beraberinde getiriyor. Bedenlerimiz, içinde oldukları pozisyona göre dinlenme hatta uyku moduna geçmeye meyilli şekilde çalışırlar. Bu nedenle, online eğitimde odağımızı korumak için çalışma ortamımızın biraz da olsa duruma uygun olması gerekir. Oturma pozisyonumuz, ışık, ısı gibi temel unsurlara dikkat ederek online eğitimlerde odaklanma süremizi uzatmak mümkün. 

2. Dağınıklık 

Kulağa oldukça ilginç gelen bu başlık, yine zihnimizin bize oynadığı oyunlarla ilgili. Yapılan araştırmalara göre dağınık bir ortam, kişinin odak süresini kısalttığı gibi zihin için yorucu bir etkiye de sahip. Bu sebeple, online eğitim, online atölye ya da online danışmanlıklara katılırken içinde bulunduğumuz ortamın (başta çalışma masamız olmak üzere) toplu olmasına özen göstermek, dikkat süremize kayda değer bir artış sağlayacaktır.  

Online danışmanlıklar ve çözümler için Bi’akıl’a göz atabilirsin.  

3. Günün En Verimli Saatlerini Keşfetmek 

Evet, her birimiz için günün verimli saatleri farklılık gösterebilir. Fakat genel kanıya göre belirlenmiş saatler vardır. Örneğin, biçimsel öğrenme için en uygun saatler günün erken saatleridir. Daha soyut konular içinse akşamüzeri vakitleri uygundur. Online eğitimin en güzel yanlarından birisi de kişinin kendi verimli saatine uygun online eğitimleri seçebiliyor olmasıdır. Siz de kendiniz için uygun saat aralıklarını belirleyerek dilediğiniz online eğitim, atölye ya da danışmanlıklara Bi’akıl üzerinden ulaşabilirsiniz.  

Online Ders için en verimli saatler.

4. Online Derse Aktif Katılım 

Online eğitimler, bizleri fiziksel sınıflarımız dışında bilgiye ulaşabilir kıldılar. Fakat bu uzaklık aynı zamanda iletişimde çeşitli aksaklıklara neden oldu. (İletişim terminolojisinde bu tür aksaklıklara “gürültü” denmektedir.) Bu aksaklıklar, başta donanım sorunları olmakla beraber (mikrofon, kamera, internet) birey kaynaklı da olabilmektedir. Birey kaynaklı iletişim aksaklıklarının başında ise pasif katılım gelir. Online eğitim, online atölye ve online danışmanlıklara katılan kimselerin aktif olarak sürece dahil olması, otomatik olarak odaklarını canlı görüşmede tutabilmeleri anlamına gelmektedir.  

Aktif iletişime Bi’akıl ile şimdi geçiş yap, sorularına anında yanıtlar bul! 

5. Donanım Kontrolleri

Online eğitimler, online atölyeler ve online danışmanlıklar, beraberinde birtakım ihtiyaçlar getirir. Bu ihtiyaçların temeli ise donanımsal ihtiyaçlardır. Online olarak yürütülen her şey için çalışan bir bilgisayar, internet bağlantısı, mikrofon ve kameraya ihtiyaç vardır. Online eğitime katılmadan önce bu donanımların kontrolünü yapmak, online eğitim esnasında yaşanabilecek teknik aksaklıkların önüne geçere daha verimli ve odaklanmış şekilde katılım sağlamanıza yardımcı olur.  

Bi’akıl’da sana en uygun online görüşmelere katıl, kullanıcı dostu ara yüz ile kesintisiz gelişimin tadını çıkart.  

Online eğitimde odağımızı değiştiren birçok değişken bulunmaktadır. Bu yazıda, bunlardan yalnızca birkaçına ve en genel olanlarına değindik ve elbette, bu maddeler her birimiz için değişiklik gösterebilir. Kendiniz için en uygun odaklanma standartlarını birkaç deneme ile siz de bulabilirsiniz.  

Bu yazıyı beğendiyseniz Mind Mapping ile ilgili yazımız hoşunuza gidebilir.