Nereden başladı? 

Online eğitim kavramı, görece yeni bir kavram olsa da hepimiz için oldukça tanıdık. Dijital öğrenmenin ilk adımları, birçoğumuzun aşina olduğu “tepegözler” ile atıldı. Hazır materyallerin kullanılarak eğitimin çok boyutlu hale getirilmesi, farklı bir eğitim anlayışının önünü açtı. 

Devamında ise; 

Gelişen teknolojiler sayesinde kayıttan eğitimler yaygınlaşmaya başladı. Konuların bölümlendirerek videolara kaydedilmesi ve bunların CD’ler aracılığıyla öğrencilere ulaşması, bu işin ikinci adımı oldu. Bu tür eğitim materyallerinin en büyük avantajı, zaman ve mekân kısıdının dışında olmalarıydı. Öğrenciler, diledikleri yerden ve diledikleri zaman eğitimleri istedikleri kadar izleyebiliyorlardı. Ülkemizde, alternatif bir üniversite türü olan açık öğretim üniversiteleri, kayıttan eğitim kavramını yaygın olarak kullandı ve geliştirdi. 

Bir anda nasıl bu denli yaygınlaştı? 

Teknoloji ve dolayısıyla internetin gelişmesine paralel olarak dijital öğrenme yerini “online öğrenme” ve “online eğitime” bıraktı. Özellikle Covid salgını esnasında online eğitim, tüm dünyada eğitim ve öğretimin tek yolu haline geldi. Artık eğitim, kayıttan videolar izlemenin çok daha ötesine geçti ve canlı şekilde gerçekleşmeye başladı.  

Online eğitim bi anda bu denli nasıl yaygınlaştı?

Eğitimi, nasıl eşit hâle getirdi? 

Kendi içinde avantajlar ve dezavantajlar barındırsa da bu öğrenme türünün en büyük getirisi, eğitimi online haliyle “herkes için erişilebilir” kılıyor olmasıydı. Günümüzde Harvard gibi büyük üniversiteler başta olmak üzere birçok eğitim kurumu, online kurslar aracılığıyla uzmanlıklar sunmakta. Elbette bunu online eğitime borçluyuz. Geleneksel eğitim standardında birçoğumuzun erişemeyeceği eğitimler, online eğitimin getirdiği “eğitimde eşitlik” avantajı sayesinde herkes için erişilebilir oldu.  

Bu eşitlik yalnızca biçimsel eğitimle sınırlı kalmadı. İnsanlar online eğitimin eşitliğini her alana taşıdılar. Online eğitimler, online atölyeler, online danışmanlıklar gibi yaşamın içindeki önemli birçok başlığı yaygınlaştırıp “erişilebilir” hale getirdiler.  

İhtiyacın olan çözümler, gelişimin en aktif haliyle Bi’akıl’da.

Peki, geleceği ne olacak? 

Pandeminin, online eğitim üzerindeki etkisi yadsınamayacak kadar büyük. Fakat artık pandemi gerimizde kaldı. Online eğitim hala popüler mi? 

Bunun yanıtı: Evet. Yapılan araştırmalara göre onlineda artan trendi, her çeyrekte daha fazla pay buluyor kendisine. Başta, eşitlik ve özgürlük olmak üzere birçok avantaj sunan bu öğrenme türü bizler için normal haline gelmiş durumda. Birçok uzman, danışmanlık, atölye ve eğitimlerini online mecralara taşıyarak yeni bir gelir modeli oluşturdu. Pazara dair yapılan araştırmalar gösteriyor ki, online eğitim trendi güçlenerek artmaya devam ediyor.  

Sen de uzmanlıklarını insanlara aktarabileceğin bir platform arıyorsan, aradığın çözüm Bi’akıl. Uzmanlıklara özel canlı görüşme türlerini hemen keşfet!

Sonlandırırken; 

Her gün gelişen teknolojiler sayesinde online eğitim yaygınlaşmaya devam edecek ve eğitimde eşitlik giderek artacak gibi duruyor. Küresel köy haline gelmiş dünyamızda eğitim eşitliği, bireyin önünde birçok fırsat kapısı açabilir.