Doğru olduğunu düşündüğümüz şeyleri seçme konusundaki netliğimiz, yaşamı deneyimleme şeklimizi olumlu yönde değiştirme gücüne sahiptir. Yapmak istediklerimiz ve yapmamız gerekenler arasında doğru bir denge kurabildiğimizde hayat çok daha basit ve keyifli hale gelir. Bu yüzden etkili bir şekilde hayır diyebilmeyi öğrenmek önemli bir yaşam becerisidir. 

Çoğumuza çocukluktan itibaren başka insanları memnun etmenin önemli olduğu öğretildi. İyi bir arkadaş, partner, çalışan veya ebeveyn olmanın her zaman evet demek veya insanları onaylamak olduğu düşüncesini içselleştirdik. Hatta pek çok kişisel gelişim gurusunun daha fazla “evet” demeyi teşvik ettiğini bile kolayca görebiliriz. “Yes Man” ve diğer birçok kurguda her zaman evet demenin hayatı dolu dolu yaşamakla ilişkilendirildiği abartılı mesajlara maruz kaldık. Elbette bu mesajların arkasındaki niyet iyi olsa da pratiklik söz konusu olduğunda bunun çok yıkıcı bir etkisi olabilir. 

Neden hayır diyemiyoruz?  

Hayır diyebilmenin, insanları reddetmekle ilgili olduğunu ve bu yüzden içten içe hayatımızda bir gerginlik yaratacağını düşünüyor olabiliriz. Çok az insan gerçeklerle yüzleşmekten hoşlanır. Bu yüzden bu olumsuz duygulardan kaçınmak için evet deme eğilimindeyiz. 

Ancak şu bir gerçek ki, hayatınızdaki en önemli kişi yine sizsiniz. Kendi duygu ve ihtiyaçlarınızı hayatınızın merkezine koymaktan daha doğal bir şey olamaz. Kendi isteklerinizi bir başkasının ihtiyaçlarına göre önceliklendirmek kulağa bencilce gelebilse de, bu derin bir öz bakım eylemidir. Ve biliyoruz ki, size gerçekten değer veren insanlar bunun önemini kolayca anlayabilir. 

Çoğu zaman hayır dediğimizde başkalarını hayal kırıklığına uğratacakmışız gibi gelir. Ama durup kısa bir an için arkadaşlarımızı düşünelim. Bazen sizi reddettiklerinde ve kendi isteklerini ilk sıraya koyduklarında bunu bir sorun olarak görüyor musunuz? Belki kısa bir an için rahatsız ediyor. Ama sonra bunun ne kadar doğal olduğunu hemen fark ediyorsunuz. Çünkü onları mutlu görmek istiyorsunuz. Tüm gerçek dostluklarda olacağı gibi…  

Hayır Diyebilme Rehberi

Bu yüzden siz de başkalarına hayır dediğinizde aynı tepkileri görmeyi hak ediyorsunuz. Ayrıca bu kendinize ve başkalarına duyduğunuz saygının bir göstergesidir. Çünkü olduğunuz gibi, dürüst ve gerçek davranıyorsunuz. 

Hayır demek ilişkilere zarar verir mi? 

 Bu, sağlıklı ilişkiler geliştiren niteliklerden biridir. Birinin ona elinizden geldiğince yardım edeceğini bilmesi ama kendi ihtiyaçlarınızın her şeyden önce geldiğini anlaması ikili ilişkilerin kuvvetlenmesini sağlar. Belirli sınırlar çizmek, ilişkinin her iki tarafı için de geçerli olduğunda güçlü bir saygıyı da ortaya çıkarır.  

Hayır diyebilmek düşündüğümüz kadar korkutucu değil. Aksine hayatımızdaki birçok karışıklığı ortadan kaldırabilir. Zannettiğimizin aksine kaba veya bencil olmakla ilgili değil, sizi mutlu edecek şeylere karar vermekle ilgilidir. Kim mutsuzken başkalarını gerçekten mutlu edebilir?  

Ne zaman evet ne zaman hayır diyebileceğinizi bilmek, hayata yeniden aşık olmanızı sağlayabilir. Bunu denemeye bugün başlayın, hayatınızdaki değişikliklere şaşıracaksınız!

Bu yazımızı beğendiysen “Diksiyon Sanatı 101 – Etkili Konuşma İçin İpuçları” adlı yazımıza da göz atabilirsin.

Diksyon ve beden dili eğitimleri, atölyeleri, danışmanlıklarına canlı ve online olarak Bi’akıl uygulaması üzerinden katılabilirsin.