Hemen hemen herkes hayatında bir defa online ders almayı düşünmüştür. Ve muhtemelen bu düşünce, birçok kişiyi canlı dersler ve video tabanlı dersler arasında seçim yapmaya yöneltmiştir. Sen de en uygun öğrenme modelinin hangisi olduğunu ve hangi seçeneğin daha fazla avantaja sahip olduğunu öğrenmek istiyorsan okumaya devam edebilirsin! 

1- Etkileşim 

Canlı dersler, öğretmen ve öğrencilerin sohbet ve yorumlar aracılığıyla etkileşim kurmalarına olanak tanır. Bu da sınıfın daha dinamik olmasına yardımcı olur. Video kayıtlarında öğretmen o anda öğrencinin yanında olmadığından anlık olarak iletişime geçmek de mümkün değildir. Bunun aksine canlı derslerde öğrenciler öğretmenle gerçek zamanlı olarak sohbet edebilir veya sorular sorabilir. Herkesin katılım sağlayacağı bir tartışma ortamı oluşturularak konu hakkında daha farklı bakış açıları geliştirilmesini sağlayabilir.  

Özellikle bazı becerilerin geliştirilmesi için daha fazla etkileşime ve iletişim kurmaya ihtiyaç duyulur. Örneğin, bir yabancı dili konuşma konusunda uzmanlaşmak istiyorsan, bu becerilerini geliştirmene katkıda bulunacak sohbet ve tartışmaların içinde olman gerekir. Bu tür faaliyetlerin bir parçası olmak öğrenme deneyimini olumlu yönde etkileyecektir.  

2- Ortak Hedef ve Motivasyon 

Canlı dersleri tercih eden öğrencilerin enerjilerinde gözle görülür bir fark vardır. Öğrenciler, katılım sağlayan diğer öğrencilerin dersi dinlediklerini veya pratik yaptıklarını kolayca görebilirler. Ortak hedeflere sahip insanların varlığını hissetmek öğrencilerin öğrenme konusunda daha büyük bir motivasyon geliştirmelerini sağlayabilir.  

Canlı Ders

3- Özelleştirilmiş Eğitim 

Video kayıt derslerde öğretmen gerçek zamanlı olarak orada bulunmadığından özelleştirilmiş bir öğrenme deneyimi söz konusu değildir. Buna karşın canlı derslerde öğretmenler, öğrencilerin nasıl mücadele ettiğini, zorlanıp zorlanmadığını veya dersin anlaşılıp anlaşılmadığını daha açık bir şekilde kavrayabilir; öğrenme sürecini aktif ve anlık bir şekilde gözlemleyebilir. Buna uygun olarak dersin ilerleyişini değiştirebilir veya belirli bir kişilere özel geri bildirimde bulunabilir. Sonuç olarak, canlı dersler, tek yönlü bir anlatım tarzı yerine gözlem ve geri bildirimler aracılığıyla özelleştirilmiş bir eğitim sunulmasını mümkün kılar. 

4- Öncesinde ve Sonrasında İletişim 

Diğer tüm eğitim modellerinde olduğu gibi çevrimiçi dersler de önceden planlanmış olsa da öğretmenler her zaman bu plana bağlı kalmak zorunda değildir. Bunun yerine öğrencilerin o anda neye ihtiyacı olduğunu bilerek derslere yön verebilir. Bazen öğrencileri ile arasındaki önceki konuşmaları dikkate alarak bir sonraki dersi planlayabilir. Böylece orijinal bir ders planına sadık kalmak yerine o anda öğrencilerin faydasına olacak şekilde küçük ayarlamalar yapabilir.  

Sen de canlı dersler hakkında daha fazla bilgi edinme için web sitemizi ziyaret edebilir ve online eğitimlerimize göz atabilirsin!

Online görüşmelerde teknik problemlerle başa çıkmanın yolları