Beslenmek, yaşamanın temeli olan bir ihtiyaçtır. Sağlıklı ve güvenilir gıdalara ulaşmak da bir o kadar önemlidir. Yaşam koşullarındaki değişiklikler, zaman zaman beslenme alışkanlıklarımızın da değişmesine sebep olmaktadır. Özellikle günümüzün hızlı yaşantısı, kentleşme ve tüketim çılgınlığı, hazır gıdalara eğilimi de artırmaktadır. Bu konuda farkındalık sahibi olan ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek isteyen kişiler beslenme okuryazarlığı kavramı ile karşılaşacaktır.  

Peki nedir bu beslenme okuryazarlığı? 

Beslenme okuryazarlığı; gıda ve beslenme ile ilgili konularda doğru bilgilere ulaşma, analiz etme, değerlendirme, doğru şekilde uygulama, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürme, yeterli miktarda sağlıklı gıda seçme ve tüketme için gerekli olan bilgi, beceri, istek ve davranışların bileşimidir. Kısaca söylemek gerekirse beslenme okuryazarlığı sağlığın korunmasında iyi beslenmenin önemini anlamak için gereken becerileri ifade eder.  

Beslenme Okuryazarlığı

Beslenme okuryazarlığının ana amacı, kişilerin sağlığını koruması için hangi gıdaları ne miktarda tüketmesi gerektiği konusunda bilinçli kararlar verme yeteneğinin geliştirilmesidir. Bu aynı zamanda hangi yiyeceklerden kaçınılması ve bunların sebeplerinin neler olduğunun farkındalığını da içerir. 

Günümüz tüketim toplumunda, çok çeşitli gıda ürünleri ile karşılaşıyoruz. Bu ürünler, reklam kampanyaları aracılığıyla “faydalı” olduğu şeklinde lanse edilse de birçoğunun gerçeği yansıtmayacak şekilde pazarlandığını biliyoruz. Bu reklamlarda genellikle az miktardaki sağlık faydalarına abartarak vurgu yapılıyor ve sağlığa zararlı özelliklerinin gözden kaçırılması amaçlanıyor.  

Bununla birlikte sosyal medyada ve internette sağlıklı beslenme ile ilgili bir arama yaptığımızda bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından birçok gıda ürünü veya beslenme, diyet çeşidinin tavsiye edildiğini de görebiliriz.  

Beslenme Okuryazarlığı

Beslenme okuryazarlığı becerilerine sahip bireyler, doğru gıdalara yönelerek obezite, yüksek tansiyon gibi kronik hastalık risklerini azaltmak gibi bir dizi sağlık faydasından yararlanabilir. Bunlara ek olarak beslenme okuryazarlığı olan bir birey elindeki mevcut gıdalarla sağlıklı bir öğün hazırlamak, yiyeceklerin hazırlanma sürecindeki temel prensipleri uygulamak, besinlerin insanın refahı üzerindeki etkisini anlamak ve sağlıklı bir beslenme tarzı için gereken öz farkındalık gibi birçok beceriye sahip olabilir.