STAR tekniği; durum, görev, eylem ve sonuç gibi kavramları ortaya koyarak bir hikâye anlatmak için kullanılan mülakat tekniğidir. STAR tekniği hem işveren hem de adaylar tarafından kullanılabilir. Mülakatta bir hikâye anlatarak cevaplanabilecek sorularda bu tekniği kullanmak adaylar için oldukça faydalıdır. 

İşverenler İçin;

Bu tekniği kullanan işverenler, söz konusu iş ile ilgili analizler yapar ve bu işte üstün performans gösterenlerin sergiledikleri beceri ve nitelikleri tanımlar. Böylece mülakat esnasında adayın tanımlanan bu beceri ve niteliklere sahip olup olmadıklarını belirlemek için adayın geçmiş iş deneyimlerine odaklı sorular sorarlar. Bu soruların doğrudan yetkinlik odaklı sorular olduğunu söyleyebiliriz. 

Adaylar İçin;

Adaylar ise STAR tekniğini mülakatın tamamında olmasa da bir hikâye biçiminde anlatabileceği sorular için bu tekniği birkaç defa kullanabilir. Tahmin edilebileceği gibi çoğu iş tanımında problem çözme becerileri, başarı, iletişim becerileri, ekip çalışmasına yatkınlık veya başarısızlıkla yüzleşme gibi birçok özellik aranmakta. Adaylar, STAR tekniği sayesinde bu özelliklerini egolu bir şekilde görünmeden kısa ve etkileyici bir şekilde ifade edebilir.  

Mülakatlarda STAR tekniği

STAR Tekniği Nedir?

Esasında STAR tekniğinin adı Situation (durum), Task (görev), Action (eylem), Result (sonuç) kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesinden oluşuyor. Bu yüzden yetkinlik odaklı yöneltilen herhangi bir sorunun zaman, mekân, olay ve sonucun somut bir şekilde ifade edilerek cevaplanmasını sağlıyor. Bu, karşınızdaki insanın aradığı cevapları basit bir şekilde vermenizi de kolaylaştırıyor.  

“Keşke bunu da söyleseydim.” Muhtemelen hepimiz en az bir defa bu cümleyi kurmuşuzdur. STAR tekniği, mülakatta anlatacaklarınızın belirli bir şablonunu önceden kafanızda oluşturduğunuzun için değinmeniz gereken her şeyi eksiksiz ve kendinizden emin bir şekilde aktarmanızı sağlayacaktır. 

STAR tekniğinin temelde ne olduğunu öğrendiğimize göre gelin şimdi bu tekniği nasıl kullanabileceğimiz bir bakalım. 

STAR Tekniği Nasıl Kullanılır?

Öncelikle başvurduğunuz iş için gerekli olan beceri ve yetenekleri belirleyin. Ardından bu becerileri sergilediğiniz spesifik olayları düşünün. Her olay için durum, görev, eylem ve sonuç oluşturun. Seçtiğiniz olay ne olursa olsun mülakat yaptığınız iş ile mümkün olduğunca bağlantılı olmalı. 

Bunu bir örnekle somutlaştıralım. Örneğin, kısa bir zaman dilimi içerisinde tamamlamanız gereken bir proje sürecinden bahsetmenizi istediklerini varsayalım. Böyle bir soru için STAR tekniğini şu şekilde kullanabilirsiniz: 

Durum: Eski iş deneyimlerinizde soruya uygun olan durumu açıklayın. Örneğin, anlatacağınız durumda deneyimden, iş pozisyonundan veya diğer olaylardan kaynaklanan sorunlardan bahsedin.  

Görev: Ardından bahsettiğiniz durumdaki görevinizi veya sorumluluğunuzu açıklayın. Örneğin, kısa bir süre içerisinde tamamlanması gereken proje için grup içerisinde çatışmayı çözen kişi olabilirsiniz veya belirli bir satış hedefine ulaşmayı sağlamanız gerekmiş olabilir. Bu sorumluluklarınızdan bahsedin. 

Eylem: Sonra bu görevi nasıl tamamladığınızdan veya problemi nasıl çözdüğünüzden bahsedin. Bu noktada ekip arkadaşlarınız veya patronunuzdan ziyade kendinize odaklanın. “Biz” yerine “ben” demekten çekinmeyin. 

Sonuç: Son olarak gerçekleştirdiğiniz eylemin sonuçlarını açıklayın. Neleri başardığınızdan veya bu süreçte neler öğrendiğinizden bahsedebilirsiniz.  

STAR tekniği başlangıçta biraz zor ve bunaltıcı görünebilir. Ancak bu yöntemi kullanmaya alıştığınızda beceri ve deneyimlerinizi çok daha kolay ve etkili bir şekilde vurgulayabileceğinizi fark edeceksiniz. 

Bu yazıyla alakalı Mind Mapping yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Mülakatlara hazırlık danışmanlığı almak için app.biakil.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.