Diksiyon sanatı, Türkçemizde büyük öneme sahip hususlardan bir tanesidir fakat bu, bizler tarafından zaman zaman göz ardı edilir.  

Öncelikle güzel konuşma ve diksiyon mefhumlarının, sanat ve yaşam felsefesi olması gerektiğini, hafızamızda bir yerde tutalım.  

Kitabi olarak, diksiyon kavramını tanımlamamız gerekirse; “güzel konuşma sanatı” diyebiliriz.  

Fakat iş pratiğe geldiğinde bundan çok daha fazlasını söylemek mümkündür. 

Peki, Diksiyon Nedir?

Ses, nefes, vurgu, tonlama, ulama, artikülasyon ve boğumlama gibi unsurların bir araya gelerek, belirli teknik çalışmalarla bir bütüne ulaşması, diksiyonun pratik işleyişine bir tanım olacaktır. 

Bu eğitimi daha çok, insanlarla olan sözlü iletişimimizde daha etkileyici konuşabilmek, kendimizi daha iyi ifade edebilmek için (kısıtlı) kullanırız.  

Bazı toplumlar ve bireyler, bu konuda daha ileri giderek; diksiyon ve etkili konuşma yeteneklerini, manipülasyon tekniklerini geliştirmek amacıyla da kullanmışlardır.  

Konuşma becerisi, insanı insan yapan özelliklerden bir tanesi olmuştur. Duygularımıza, düşüncelerimize ve hatta bazen çıkarımız doğrultusunda söylediğimiz yalanlara bu şekilde, sesimizle hayat veririz . Çok derin anlamlar barındıran, sanatı oluşturan, ekonomileri büyüten, bilgi akışını mümkün kılan; iletişim becerimizdir.  

Çok değerli bir hazinedir adeta. 

Diksiyon Sanatı

Diksiyonun Önemi Nedir?

Elbette bu hazineyi ne kadar iyi kullanabildiğimizdir asıl mesele. Birçok insan konuşabilmiş olmanın saf mutluluğunu yaşarken bazıları ise hitabet becerisinde başarılı olmanın yollarını aramaktadır. Bu arayış ise bizleri “Diksiyon Sanatına” ulaştırmaktadır.  

Derslerimden deneyimlediğim örneklere bakacak olursak; insanlar bu ders ile tanıştıklarında, konuşmanın ne kadar derin olduğunun farkına varmaktalar.  

Fakat iyi – kötü, hepimiz konuşabildiğimiz için bu hazineyi küçümsüyor, 

“Zaten becerebildiğimiz bir şey üzerine neden eğitim alalım ki?” diye düşünüyoruz. 

İşte, Diksiyon Sanatının hikayesi de burada başlıyor.  

Siz, siz olun; insan denen canlının başardıklarını asla küçümsemeyin. 

Bu yazımızı beğendiysen İletişim 0’dan1e de göz atın!
Kişisel gelişim eğitimleri için Bi’akıl uygulamasına göz atın!

Bu yazı Bi’akıl’da eğitim, atölye ve koçluk veren Gökhan Başaran tarafından yazılmıştır, bilenin profiline gidip eğitimlerine göz atmak için tıklayın.