Zihnin için bir yol haritası, Mind Mapping nedir? 

Mind Mapping ya da zihin haritalama, benzer fikirleri organik bir şekilde birbirine bağlayan bir harita oluşturma sürecidir. Çağrışım yoluyla fikir üretmek için etkili bir yöntem olarak geliştirilmiştir. Bir konu hakkındaki fikirleri daha iyi anlamaya, hatırlamaya, analiz etmeye ve yeni fikirler üretmeye yardımcı olan görsel bir düşünme aracı – sürecidir. 

Basitçe Mind Mapping, kişinin merkezi bir kavram etrafında sezgisel bir çerçeve oluşturmasıdır. Doğrusal olmayan bir düzende merkezi kavram veya fikir ile onunla ilişkili diğer fikirler arasında bağlantı kurulur. Ayrıca konu hakkında planlanmış görevler, sözcükler, kavramlar veya diğer ögeler merkezi kavram etrafında şekillenir. 

Bir zihin haritası, monoton bilgilerden oluşan uzunca bir listeyi zihninize çok daha kolay bir şekilde işlenebilecek renkli, kalıcı ve organize bir şemaya dönüştürebilir. Örneğin bir tatil planının olduğu bir metni düşünün. Gezilecekler yerler, önemli konumlar, etkinlikler ve daha birçok konuyu içeren bir listeyi gözden geçirmek yalnızca birkaç dakikanızı alır. Ama metnin sonuna geldiğinizde ya en başta okuduklarınızı hatırlamazsınız ya da sadece birkaç detayı hatırlarsınız.  

Mind Mapping’in gücü ise her harika fikir gibi “basit” olmasındadır. Bu düşünme aracının en iyi yanı, geleneksel not alma veya doğrusal bir metnin aksine fikirleri herhangi bir sırada ve aklınıza gelir gelmez kâğıda dökebilmenizdir. Ayrıca analitik ve sanatsal olduğu için zihninizi çok daha etkili bir şekilde meşgul eder. Hepsinden de iyisi, bir oyun kadar eğlencelidir. 

Şimdi gelin, basit ve etkili bir zihin haritası nasıl oluşturulur bir göz atalım. 

Zihin haritası nasıl oluşturulur?

Mind Mapping (Zihin Haritası) nedir ve nasıl oluşturulur?
  • Geliştirmeyi düşündüğünüz bir ana konu belirleyin. Bunu boş bir sayfanın ortasına yazın. (Sayfanızı yatay olarak kullanmak daha etkili olabilir. 😊 ) 
  • Beyin fırtınası yapın. Ana konunun (Ağaç diyelim) ilgili alt konularını belirleyin. Her birini, bir ağacın dalları olarak düşünün ve bir çizgi ile ana konuya (ağacın gövdesine) bağlayın. 
  • Alt konuları detaylandırmak için bunları iyi temsil eden bir veya iki anahtar kelime seçin. Bu çok uzun cümleler okumak zorunda kalmadan fikri kolayca hatırlamanızı kolaylaştıracaktır. 
  • Aynı adımları alt konuları detaylandırmak için kullanın ve onları da diğer alt konulara bağlayın. 
  • Renk, çizim veya semboller kullanarak haritayı süsleyin. Farklı görsel ve renkler hafızayı daha canlı tutacaktır. Örneğin kontrol etmeniz gereken konuları kırmızı ile daha gerekli olanları mavi ile renklendirebilirsiniz. Yönteminiz tamamen size kalmış. (Fakat yine de çok karmaşık olmaktan kaçının!) 
  • Son olarak, sonradan dönüp baktığınızda haritanın daha anlaşılır olması için belirli notlar ekleyebilirsiniz. 

Tebrikler, artık zihninize dair bir haritaya sahipsiniz. Bu harita düşüncelerin içinde kaybolmanıza engel olacaktır. 😊  

Zen felsefesi yazımızı da okumayı unutmayın!
Mind mapping gibi ücretli/ücretsiz kişisel gelişim eğitimlerine katılmak için Bi’akıl uygulamasını deneyin!

Sevgiyle kalın!