Özellikle proje geliştirme sürecinde karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri, fikir üretmek ve bu fikri proje yapısına uygun hale getirebilmektir. 

Fikrimizin bir proje haline gelebilmesi, proje döngüsünün ilk aşaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Proje döngüsünün ilk aşaması olan fikir geliştirme, aslında projenin en zor aşamasıdır. Çünkü proje; hayata geçirmek istediğimiz ve bir değer yaratarak sosyal faydayı sağlayabileceğimiz en önemli girişimdir.  

Peki, bir fikir gerçekten bir projeye dönüşür mü? 

Eğer fikriniz “SMART” ise dönüşür. Gün içerisinde hepimiz, “bu fikirden çok güzel bir proje olur!” demişizdir. Fakat fikrin gerçekten proje olabilmesi için taşıması gereken bazı şartlar bulunmaktadır.  

Gelin bu şartları beraber inceleyelim ve smart metodu nedirin cevabına birlikte bakalım.

Smart metodu nedir?

 
Smart Metodu Nedir?

SMART, en temel anlamıyla bir fikrin proje olması için gerekli şartları temsil etmesi demektir. Bu şartlar, specific (özgün), measurable (ölçülebilir), achievable (ulaşılabilir), realistic (gerçekçi) ve time-bounded (zamana bağlılık) olarak karşımıza çıkmaktadır. 

 Bu şartlar, fikrimizin projeye dönüşebilmesi için önemli kriterler içermesi gerektiğini göstermektedir. Öncelikle; projenizin özgün bir değeri olması, ölçülebilir ya da değerlendirilebilir olması, sonucunun elde edilebilir ve hedefinizin ulaşılabilir olması, gerçekçi ve yapılabilir bir özellikte olması ve zamana bağlı olarak belirli bir zaman dilimi içerisinde planlanması gerekmektedir. 
Siz de fikrinizin projeye dönüşmesi için SMART’tan yararlanabilirsiniz!  

Proje geliştirme ve yürütme hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Bi’akıl üzerindeki online eğitimlerime katılabilir, projenizi hazırlamak için ihtiyacınız olan desteği bulabilirsiniz. 

Eğitimlerime göz atmak için Bi’akıl profilimi ziyaret etmeyi unutmayın. 

Bi’akıl – Cemile Ece Profili

Bu yazıyı beğendiyseniz Mind Mapping anlattığımız bu yazı da ilginizi çekebilir.