Modern çalışma biçimlerimiz ve buna asla adapte olmayan fizyolojilerimiz… Modern çağın, nahoş ağrılarına hoş geldiniz…

Endüstri devriminden beri dönüşüm içinde olan dünyamız, iş gücünü insandan makinelere kaydırırken, bizleri de üretimin “düşünme, tasarlama” tarafına doğru çekmiş oldu.

Daha evvel onlarca insanın beden gücünü kullanarak günlerce çalışması sonucu gerçekleşen işler, günümüzde büyük makinalar yardımı ile birkaç saat içinde halloluyor.

Bizler ise, bize ihtiyaç duymayan bu sistemi inşa eden ve kodlayan “ofis” çalışanlarına dönüştük.

Fakat bedenlerimiz, çağa teknolojiler kadar hızlı ayak uyduramıyor. Uzun süre boyunca hareketsiz kalmak, gün boyu oturmak, oturma pozisyonlarımız ve daha birçok nedenden dolayı başta duruş bozukluğu olmak üzere birçok açıdan fiziksel sağlığımız olumsuz etkilenebiliyor.

1

Özellikle beyaz yaka çalışanları tehdit eden bu tehlikelerin üstesinden gelmek ise bizi yine hareket etme ihtiyacı ile baş başa bırakıyor. Çünkü hareket etmek, bedenimize ihtiyacı olan fiziksel aktiviyeyi sağlarken, çeşitli hormonlar salgılatarak dengeli bir bilince erişmemizi sağlıyor.

Peki, nasıl hareket edeceğiz?

Gün boyu süren mesailer, bitmek bilmeyen toplantılar, yetişmesi gereken işler derken, tüm günün yorgunluğu ile spor salonlarında antrenman yapmak ek bir gayret gerektiriyor. (Bunu yapabilen herkesi canı gönülden tebrik ediyoruz)

“İyi de, spor salonuna gitmeden hareket etmenin bir imkânı yok mu?”

Var. Tam da bu yüzden buradayız. Evde yapılabilecek basit ama etkili egzersizlerle hiç değilse strese kapılmış kaslarımızı nasıl rahatlatırız bunu konuşmak için!

Hareket etmeye neden ihtiyacımız olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu ihtiyacı karşılamak ise oldukça kolay. Tek ihtiyacınız olan biraz motivasyon ve doğru seçilmiş egzersiz hareketleri.

1- Plank egzersizi;

Zamanın göreceli olduğunu ispatlamaya ant içmiş müthiş bir egzersiz. Hem kollarınızı, hem karın kaslarımızı hem de zihnimizi kontrol etmemize yardımcı oluyor! Basit fakat etkili bu egzersizde, yere uzanıyor ve ön kollarınızı, dirsekleriniz yere gelecek şekilde 90 derecelik açı ile zeminde bırakarak yükseliyoruz. Zemindeki tek bağlantımız ayakuçlarımız ve ön kollarımız olacak şekilde yer çekimine, direnebildiğimiz kadar direniyoruz!

Plank Egzersizi

2- Crunch egzersizi;

Bu egzersiz biraz daha adım adım anlatılmayı hak ediyor

  • Yere, sırtüstü uzanıyor ve ayaklarımızı yere düz basacak şeklide dizlerimizi 45 derecelik açıyla büküyoruz. Bunu yaparken, parmaklarımızı başımızın sağ ve sol yanına koyuyoruz.
  • Hazırsak, deriin bir nefes alıyor ve nefesimizi verirken bacaklarımızdan destek alarak kendimizi yukarı doğru itiyoruz.
  • Yukarıdayken karın kaslarımızı var gücümüzle sıkıyor ve bedenimiz yüksekteyken nefes alıp veriyoruz ve ilk pozisyonumuza yavaşça dönüyoruz.

Crunch Egzersizi

3- Adım egzersizi;

En basit egzersizlerden biri olan adım egzersizi, bedenimizin birçok kısmını hareket ettirerek günün yorgunluğunu üzerimizden atmamıza yardımcı oluyor.

Şu şekilde yapıyoruz, düz bir zeminde ayakta duruyoruz ve merdiven çıkar gibi bir bacağımızı kaldırıyor ve karnımıza çekiyoruz. Daha sonra ayağımızı yere basıp diğer bacağımızı aynı şekilde karnımıza çekiyoruz! Bu hareketi yapabildiğimiz kadar yapıyor ve daha zinde hissediyoruz!

İşte bu kadar!

Adım Egzersizi

Yukarıda bahsettiğimiz egzersizler ve çok daha fazlasını bir uzman eşliğinde, evinin konforunda yapmak istersen seni Bi’akıl App’e davet ediyoruz.

Bu yazı ilginizi çektiyse Zen Felsefesi adlı yazımıza da göz atmak isteyebilirsin.